20.05.2024

Kupnja građevinskog zemljišta – savjeti za mudru investiciju.

Kupnja građevinskog zemljišta – savjeti za mudru investiciju.
U današnje vrijeme kada cijene nekretnina neumorno rastu, posebno stanova i kuća u urbanim područjima, mnoge mlade obitelji suočene su s izazovom pronalaska adekvatnog stambenog rješenja. Mnogi sve češće razmatraju kupnju građevinskog zemljišta izvan gradskih centara gdje su cijene značajno povoljnije. Ovaj pristup ne samo da omogućava financijski dostupnije opcije, već pruža i priliku za gradnju doma po osobnim preferencijama.

Na što obratiti pažnju prilikom kupnje građevinskog zemljišta?

1. Lokacija i infrastruktura
Prije svega, važno je razmotriti lokaciju zemljišta. Iako su zemljišta izvan gradskih centara često jeftinija, važno je istražiti dostupnost osnovne infrastrukture kao što su voda, struja, plin, kanalizacija, internet, telefon, te pristup i uređenost cesta u okruženju. Također, važno je provjeriti buduće planove za razvoj već spomenute infrastrukture na tom istom području.

2. Pravna provjera
Prije kupovine, neophodno je provjeriti ima li zemljište sve potrebne uvjete za gradnju željene nekretnine. Važno je provjeriti upis zemljišta u zemljišnu knjigu i je li zemljište slobodno od pravnih zapreka koje bi mogle otežati ili onemogućiti gradnju. U vlasničkom listu možete provjeriti postoji li pravo zakupa, hipoteka ili drugih tereta koji vam mogu onemogućiti kupnju i dobivanje uredne dokumentacije. Sve navedeno za vas može provjeriti Madria Invest tim, odnosno odvjetnički ured s kojim surađujemo dugi niz godina.

3. Veličina, orijentacija i oblik zemljišta
Dimenzije i oblik zemljišta mogu značajno utjecati na vrstu i veličinu kuće koju možete izgraditi. Uvjerite se da dimenzije i orijentacija parcele odgovaraju vašim planovima za budući dom, a pripazite i na pristup samom zemljištu i postojanje uređene služnosti prolaza.

4. Buduća vrijednost
Iako je primarna motivacija možda izgradnja doma, uvijek je pametno razmišljati o budućoj prodaji. Analizirajte tržišne trendove i potencijal za povećanje vrijednosti zemljišta.

Zašto je ova opcija sve popularnija među mladim obiteljima?

S obzirom na značajan rast cijena stanova i kuća u gradovima, kupnja zemljišta i gradnja kuće postaju sve privlačnija opcija. Uz nešto veći osobni angažman, cijena koju bi inače investirali u skuplji stan u gradu može se uložiti u gradnju prostrane kuće s okućnicom. Ovo ne samo da omogućava veći prostor i privatnost, već i priliku da svoj dom oblikujete prema osobnim željama i potrebama.
Također, gradnja vlastite kuće omogućava kontrolu nad kvalitetom materijala i izrade, što može značajno smanjiti troškove dugoročnog održavanja, a s pravim planiranjem, ovaj pristup može biti iznimno isplativ, posebno za obitelji koje traže više prostora i osobnog mira.
Zaključno, kupnja građevinskog zemljišta u Hrvatskoj može biti izuzetno pametna investicija za one koji su spremni uložiti vrijeme i energiju u stvaranje svog idealnog doma. U svakom slučaju, preporučuje se temeljito istraživanje i planiranje kako bi se osiguralo da vaš novi dom bude upravo onakav kakav ste zamislili.

Sve navedeno za vas će provjeriti Madria Invest tim, odnosno odvjetnički ured s kojim surađujemo dugi niz godina.
Tu smo da vam pomognemo u svakom koraku.

Obratite nam se s povjerenjem za više informacija i savjeta.